maanantai 9. helmikuuta 2015

Vrumm Vrumm - sanoi marketta ja lähti

Tiistaina 3.2 listassa luki hieman negatiivisia fiiliksiä herättävä Marketta, tutummin myös Markku. Ponikerhon kanssa harjattiin kyseinen poni, joten ei tarvinnut kuin laittaa kamat päälle. Alkukäyntien jälkeen jäätiin päätyihin ympyröille. Aluksi Marketta vastusteli tuntumaa ja nosti ja heilautteli päätä, hetken kuluttua se rauhoittui hieman. Tarkoituksena oli ratsastaa hyvä ympyrä ja hevonen piti asettaa ja taivuttaa oikein. Siirryttiin kevyeseen raviin ja haettiin hyvää tuntumaa ja tahtia. Marketta liikkui hyvin eteen ja hyväksyi tuntuman suuhun hetken pyörimisen jälkeen. Lisättiin harjoitusravi voltti ympyrän sisälle. Voltilla sai helposti haettua kontaktia ja taivutusta, ehkä myös tarkistaa ettei ravi ollut turhan suurta. Muutaman kerran tapahtui taas liian hidas reagointi kun pidätin ja poni reagoi liian vahvasti ja oltiin käynnissä. Muutama askelkin on liikaa kun on kyse reagoinnista. Samalla poni meinasi turhua pohkeisiin. Tässä vaiheessa poni meinasi kaahotella ihan hirveästi ja jouduin käyttämään tosi vahvoja pidätteitä, eihän se muutamaan sekunttiin mua hirveesti vienyt!


Vaihdettiin suuntaa ja laitettiin Marketalle sivarit. Kati on yrittänyt löytää Marketalle apuohjia jotka sais sen pehmenemään ja auttamaan ajoittaisia ponin juoksukohtauksia. Viimeviikolla ponilla oli kumpparit (jousto champonit) mutta ne anto periks liian hyvin. Sivarit ei antanut periksi eli poni veti vain itseään vastaan. Tehtiin samaa tehtävää kuin toiseen suuntaan, eli ympyrää ja sisälle volttia, tälläkertaa kaikki harjoitusravissa. Aluksi marketta ihmetteli vähän sivareita ja ei tiennyt miten päin olla. Tamma oli kuitenkin älyttömän kevyt ja pehmeä edestä. Itse piti muistaa istua suorassa ja vahvasti satulassa. Uskomatonta oli myös se miten hyvin tamma taipui. Ihan oikeasti parhaiten ikinä tähän asti.Vaihdettiin suuntaa ja pidettiin välikäynnit. Siinä sitten huomasin ongelman, poni ei meinannut kääntyä. Marketta vain puri kuolaimeen ja ignoorasi pohkeet. Otettiin ohjat ja alettiin tekemään avotaivutusta. Pitkän sivun alkuun voltti ja puoleenväliin avoa ja sitten aktiivista keskikäyntiä. Alku oli hieman taistelua, kunnes Marketta taas pehmeni avuille. Avot meni tosi hyvin, kunhan muistin pitää omat ulkoavut vastassa. Suurempia ongelmia ei ollut ja siirryttiin laukkaamaan.

Jakauduttiin ympyröille ja haettiin taas hyvät tuntumat. Tehtävänä oli laukata voltti ympyrän sisään ja jatkaa toiselle puolelle maneesia ja siirtää lyhyellä sivulla raviin ja tehdä voltti. Pitkän sivun laukassa piti taivuttaa avotaivutuksen omaisesti. Ensimmäinen laukannosto oli erittäin sekava. Marketta häsläsi ja minä häsläsin vielä enemmän. Vedin henkeä, pidätin ja nostin uuden laukan. Voltilla marketan laukka oli hieman etupainoinen, mutta pitkällä sivulla se taisi vähän pistää hanaa ja laukkasi tosi energisesti, myös "avomainen taivutus" onnistui hyvin. Voltti oli mitä oli, joten tehtiin niitä kaks kappaletta. Odotellessa omaa vuoroa marketta taas vähän kuumui ja oli ajoittain vahva edestä. Seuraavat laukat oli tosi hyvät. Ne nousi kun pyysin ja oli ihan super energiset ja markku polki hyvin takaata. Viimeinen laukka oli varmasti paras kaikista. 


Loppuravit mentiin osaksi ympyröillä ja suoralla uralla. Marketta oli semi miellyttävä, välillä vähän raskas edestä. Päästettiin taas ohjia pidemmäksi ravissa ja marketta ei edes juossut alta, mitä ajattelin että se tekisi. Loppukäynnit ja ponin luovutus eteenpäin.Täytyy myöntää sivarit auttoi paljon, poni ei päässyt vetämään niin paljon ja oli huomattavasti miellyttävämpi. Lopussa poni jotenkin onnistui "välttämään" sivarien vaikutuksen ja pääsi vetämään enemmän. Mun istuntaan on ilmestyny yks erittäin suuri häiriötekijä, ja no myös muutama pienempi. Isoin on jalka, se on ihan liian edessä, ei aina mutta suuren osan ajasta. Mua on alkanut häiritsemään se ja kun tiedät että se vaikuttaa muuhun istuntaan. Myös muutama pienempi kuten käsien kantaminen ja katseen harhailevuus. Ehkä niistä pääsisi erooon tänävuonna?

8 kommenttia:

 1. Istunnan, pohkeittesi sekä katseesi lisäksi olisi hyvä myös kiinnittää käsiisi ja niiden käyttöön. Ponin pää vatkaa...sori nyt vaan eli aika kova käsi sulla ja epävakaa.
  Hyvä, että itsekin huomaat korjattavasi, kukaan ei ole täydellinen.Tsemppiä harjoitteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juutiiän että mun käsi on epävakaa, mutta sillon kun marketta puree kuolaimeen niin mulle neuvottiin "hölskäyttämään" sitä ja marketalla pitää tehdä jatkuvasti puolipidätteitä (myös ohjalla). En kuitenkaan oo vielä mikään prå eli avut on selkeemmin nähtävissä, mutta pikkuhiljaa. Kiitos tsempistä :)

   Poista
 2. heiij se on Marketta, ei mitää Markkua hyi kamala haha :D kiva postaus niinku yleensä ja hyvä jos sivarit autto! :)

  VastaaPoista
 3. Vai hölskäyttämään=)
  Sahaamiselta tuo näyttää, kun hepan pääkin vatkaa puolelta toiselle.
  No harjoittele vakaampaa kättä ei kukaan ole seppä syntyessään.
  Ehkäpä kun ajattelet itsesi tuntipolleksi jolla ratsastaa päivästä toiseen mitä erilaisempia ratsastajia ja jotka kaikki hölkäyttelevät, niin jospa mielikuva harjoitus auttaa sinua käden vakauttamisessa ja lopetat sen "hölskäyttelyn". Harjoittelua ja harjoittelua. Mukavia ratsastuksia kaikesta huolimatta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tarkemmin katot niin mun ulkokäsi on kyllä ihan paikallaan, enkä vemputa vuorotellen molemmista ohjista. Ja kun marketta ei ole mikään helpoin ratsastettava niin tervemenoa kokeilemaan sitä :) Ihan hyvää lukemista aiheeseen liittyen on mm. http://pennien.blogspot.fi/2012/11/sahaus-vs-irrottelu.html ja eiköhän jos sahaisin siellä niin ratsastuksenopettaja sanoisi jotain? :) Hieman epävakaa käsi mulla on ja se tasaantuu aikanaan.

   Poista
 4. No opettaja tuskin ehtii koko ajan huomauttelemaan sinulle ainostaan, kun tunnilla on muitakin opettettavia.
  Tunti ei käsittääkseni ollut yksityistunti?
  Kurkkasin blogi tipsauksesi ja syytä olisi lukea se monen muunkin´, jopa sinunkin uudestaan. Kätesi on aika kova, sahaat ajoittain omasta mielestäsi vain hölskäyttelet opettajan oppejen mukaan. Tyyliä on monia.
  Tsemppiä ja treeniä lisää...kyllä sinustakin voi tulla joku päivä Kyra K. Kouluratsastushan oli intohimosi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän opettaja sanoisi jos sahaisin siellä? Edelleenkin jos katsot niin mun ulkokäsi on ihan paikallaan ja sisäohjalla teen ajoittain vahvempia pidätteitä ja irrotteluja. Kiitos kuitenkin tsempeistä ja tässähän tulee treeniä jatkuvasti.

   Poista