sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Akne ja siitä selviytyminen

Akne, tuo monien teinien ja myöskin aikuisten riesa. Monet tietämättömät luulevat että se johtuu mahdollisesti huonosti pestyistä kasvoista tai ruokavaliosta tai vaikka suklaan syömisestä. Kyseiset seikat toki saattavat vaikuttaa tai sitten ei. Monia asioita olen kokeillut ja vasta viimeinen on toiminut. Lähes viisi vuotta kärsin aknesta ja ajoittain finnit olivat todella kipeitä. Jokainen aknen omistanut tai omistava kyllä tietää miten se vaikuttaa henkisesti ja fyysisesti. Onneksi en ole antanut sen häiritä elämääni vaan olen onnistunut nauttimaan elämästä vaikka iho ei olekkaan aina ollut kunnossa. Tämän kokemuksen ansiosta osaan ymmärtää jokaikistä joka taistelee ongelman kanssa.

2010 syksy 11v. (5lk.)
Mutta palataan siihen mistä kaikki lähti, eli viidennen luokan syksyyn. Pikkuhiljaa ihooni alkoi ilmestyä kaikenlaista epäpuhtautta ja finnejä. Suurin osa tuli otsaani, joten keksin ratkaisun; otsatukka. En nyt tiedä vaikuttiko se mitenkään ihooni, mutta muistan ana kuinka kaikki kaverit naljailivat kuinka haudutan finnejäni, pidin kuitenkin itse otsatukasta ja tunteesta jolloin kukaan ei tiennyt mitä siellä alla oli. Sain erilaisia voiteita kouluterveydenhoitajalta, mutta eivät ne hirveästi mihinkään auttaneet. Kuudennella kasvatin kyseisen otsatukan pois ja naama oli ihan ok ainakin ajoittain. 

2012 kevät 12v. (6.lk)
2012 kesän jälkeen homma levisi käsiin, siirryin seiskalle ja naama alkoi kukkia kuin kaunis kesäinen kukkapelto. Olin aika niukka meikinkäyttäjä, ihan vain koska en oikein osannut käyttää. Puuteria ja peitevoidetta, sekä ripsaria ja kulmat kun opin käyttämään kulmakynää. Aika rajoittunutta meikki oli ja en hirveästi edes saanut mitään peittoon. Olin kuitenkin sinut kasvojeni kanssa ja toivoin parempaa huomista.

2012 kesä
2012 syksy (7.lk)
2012 syksy (7.lk)

2012 talvi (7.lk)
2013 kevät naama oli pahemmassa kunnossa kuin koskaan ja joskus lähes näpytön, eli aikamoista vuoristorataa mentiin. Kesää kun lähestyttiin myös yllättäen finnitkin rauhoittuivat ja ei paljoa niisä tarvinnut murehtia. Sitten taas talven lähestyessä räjähti naama, vuoristorataa mentiin eikä koskaan tiennyt mitenpäin piti odottaa seuraavaa viikkoa. Meikkiä käytin enemmän ja sain jotenkin hillittyä näppyjen näkymistä, tosin eivät ne olleen läpinäkyviä vaikka kuinka yritin.

2013 alkutalvi (7.lk)

2013 (7.lk)

2013 (7.lk)

2013 (7.lk)

2013 (7.lk)

2013 (7.lk)

2013 (7.lk)

2013 (8.lk)

2013 (8.lk)
2013 (8.lk)

2013 talvi (8.lk)

2014 jatkui sama vuoristorata kuin ennenkin, tosin hieman lievemmässä muodossa. Kevät ja kesä meni rauhallisissa merkeissä, mutta syksyllä naama jälleen räjähti. Tälläkertaa iholle ei tullut pelkästään paljon finnejä vaan myös ihonalaisia (paise)finnejä. Ei siinä olisi ollut mitään hirveää, jos kyseiset ihonalaiset eivät olisi olleet kipeitä, ne kipuilivat paljon ja kasvot olivat todella herkät kosketukselle.

2014 kevättalvi (8.lk)

2014 kesä (8.lk)

2014 kevät (8.lk)

2014 kevät (8.lk)
2014 kesä
Aloitin roaccutan kuurini lokakuun puolessa välissä ja se kesti aina huhtikuun loppuun. Kesto oli n. puolivuotta, mutta pienten taukojen takia aika piteni huomattavasti. Söin aina jokatoinen päivä yhden ja jokatoinen päivä kaksi pilleriä. Kyseinen lääke on Isotretinoiinia ja on a-vitamiini johdannainen. Vaikka oma akneni ei ollutkaan kaikista pahimmasta päästä sain kuurin. Kuuri oli pitkä ja väsyttävä ja sivuoireita satoi kuin sieniä sateella..
 • Hyvin nopeasti aloittamisen jälkeen kuivuivat silmät, huulet ja nenän limakalvot.
 • Muutaman viikon päästä myös tuli lihassärkyjä, erityisesti selkään sattui usein ja paljon, onneksi pikkuhiljaa kipu laantui tai sitten turruin sille täysin.
 • Ihokin alkoi kuivua ja kämmenselkiini tuli ihottumaa joka levisi kokonaan käsiin asti.
 • Sairastelin koko talven/kuurin aikana enemmän kuin normaalisti, tiedä sitten oliko lääkkeen syytä vaiko jonkin aivan muun.
 • Join vahingossa yhtenä päivänä kaksi kuppia kahvia muutaman tunnin sisällä ja minua huimasi ja oksetti + päätä särki niin että olin varma että kuolen siihen paikkaan.
 • Huimausajanjakso joka loppui kun pidin hetken taukoa pillereistä.
 • Hikoilu lisääntyi huomattavasti.
 • Sydämentykytykset. Oi näitä rakastin äärettömästi, jouduin usein juoksemaan metroon (koska lähdin liian myöhään kotoa) ja metroon päästessäni olin äärettömän hengästynyt ja tunsin sydämenlyöntini. Juostava matka ei ollut hirveän pitkä ja en ollut aikaisemmin hengästynyt läheskään niin pahasti. Kerran kyseisen aamuspurtin jälkeen tunsin sydämeni muljahtelevan.
  • Sydämetykytykset tai lähinnä lyöntien tunteminen on jatkunut edelleen vaikka lääke on loppunut, hengästyn edelleen todella helposti vaikka olen melko aktiivisesti liikkunut.
 • Päänsärkyä.
 • Akne myöskin paheni hetkellisesti ja oli entistä kipeämpi.
talvi 2014 roaccutanin aikana

talvi 2014 roan aikana
Kun viimeinen pilleriliuska lähti käyntiin oli fiilikset aika epätodelliset, eikä sitten tarvinnutkaan muistaa aina pillereitä. Iho alkoi parantumaan ja vaikka ajoittain muutama finni tulikin oli se pieni paha. Arpia on hieman vielä, mutta veikkaan että niistäkin pääsen eroon. Helppoa ei ollut missään vaiheessa mutta lopputulos on kyllä kaiken tuskan arvoinen.

kesäkuu 2015
Saitte nyt aikalailla pällistellä mun naamaa ja mun elämään kauan vaikuttanutta tekijää. Mä toivon ettei akne koskaan palaa ja ettei mun tarvitse uudestaan syödä kyseistä kuuria, en vaan kestä olla syömättä maksalaatikkoa puoleen vuoteen. Makssa on todella paljon a-vitamiinia ja olisin voinut saada a-vitamiinimyrkytyksen. Halpaakaan ei tämä lysti ollut, joten ihan kukkaronkin puolesta toivon.

13 kommenttia:

 1. vitsi miten hyvä postaus aiheesta! itekkin oon aknesta kärsiny sellasen reilu viis vuotta, niin voin sanoo että tiiän mitä se on, varsinkin kun koko naama on ihan kosketus arka finneistä ... ei kivaa :-D

  ootko kokeillut sinkki tabletteja? vois olla ihan kätevä ton kuurin jälkeen, ne nimittäin toimii ainakin mulla TOSI hyvin. syön sinkki tabletteja tuplasti päivän saantisuosituksen verran, eli sellasen 30mg / 2tablettia ja hyvin toimii. samalla vahvistuu myös kynnet ;-)

  www.tthekidult.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo ei ollenkaan kivaa :D
   En ookkaan kokeillu, pitääkin koittaa muistaa ostaa :)

   Poista
 2. tää oli tosi hyvin kirjotettu ja suunniteltu postaus! Ihana Ida ihan sama miltä se ulkokuori näyttää ♥ plus noi sun silmät, ne on niin ihanat ♥♥

  VastaaPoista
 3. Pakko sanoa, että mulla on ollut ihan samat ongelmat. En koskaan syönyt samaa lääkekuuria kun sä, vaan jotain muuta... en muista mitä :D se ei auttanut. Kannattaa alottaa e-pillerit vaikka tarvetta ehkäisylle ei olisi. Omalla kohdalla e-pillerit on auttanut tosi paljon !!! Cypretyl merkkiset on toiminut hyvin (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. e-pillerit ei oo kuitenkaan varsinaisesti tarkotettu aknen hoitoon, eikä oo kyllä lopullinen ratkasu akneen. monella pillereiden syömisen lopetettua akne palaa, joskus jopa pahempana kuin ennen pillereita :/

   Poista
  2. Joo totakin oon miettinyt, mutta kuitenkin naama on nyt hyvässä kunnossa ja pelkään just sitä että ne palais lopettamisen jälkeen pahana takaisin. Mutta hyvä jos sulle toimii :)

   Poista
 4. Apua, tää oli ihan sairaan hyvä, yleensä en tälläsii jaksa lukea mutta tää oli mielenkiintonen ;)) Onneksi nyt on toi sun taistelu ohi, ja toivotaa et toi pirulline näppylätauti pysyy poissa ;) Sinä ja sun maksalaatikkos, en vieläkään ymmärrä miten sä voit työntää sitä kamaluutta suuhus D: Komppaan inaan, sun silmät on niin ihanat :D ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiitos ;)♥! Maksalaatikko on niin parasta!

   Poista
 5. Hei. Akne on ollut minullakin seuralaisena pitkään. Roaccutan-kuuri oli kaikista hoidoista minulle paras, mutta valitettavasti sekään ei ollut lopullinen ratkaisu, finnit tulivat minulle takaisin n. 4-5 vuoden päästä. Olen syönyt kaksi Roaccutan-kuuria ja kuten toinen anonyymi tossa ylhäällä, vasta ehkäisypillerit auttoivat. Pillereillä oli minulle vain ikäviä sivuvaikutuksia (mielialanvaihtelut, itkuisuus) niin luovuin niistä. Nyt jo aikuisena pärjään säännösillä kosmetologin ihonpuhdistuksella + miedoilla pesunesteillä. Tuntuu, että jos käytän "tehokkaita" pesuaineita niin iho työntää enemmän rasvaa ulos. Miedoilla pärjään paremmin. Toki murkkuikä on jo takana, sekin varmaan vaikuttaa. Finnejä tulee silti etenkin juuri ennen kuukautisia. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan etteivät paaa, en millään haluaisi syödä tuota uudelleen.. Hyvä että olet löytänyt oman toimivan keinosi! Mäkin käytän todella mietoja pesunesteitä ja rasvaan kevyillä rasvoilla. Kiitos ja tsemppiä sinullekkin :)!

   Poista
 6. Hyvin kirjoitettu postaus! Itekkin jouduin syömään roa kuurin juuri tuon ihonalaisen aknen takia. Eihän se mitään kivaa syötävää ollu ja fiilaan täysillä melkein kaikki noi sun saamat sivuvaikutukset (mulla ilmeni myös jonkinasteisia psyykkisiä sivuhaittoja :( ) Mutta onneksi noin tujut lääkkeet sitten auttavatkin ja mulla on iho pysynyt kurissa kohta jo kaks vuotta satunnaisia näppylöitä lukuunottamatta, toivottavasti teho oli tarpeeks vahva ja pysyy jatkossakin... Mut tsemppiä sulle, ehkä mäki uskallan joku kaunis päivä avautua mun blogiinki tästä aiheesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Joo ei siinä muuten mutta noi sivuvaikutukset oli ihan syvältä.. Hyvä että auttoivat sullakin jatoivotaan yhdessä parasta :D! Tsemppiä sullekkin ja olisin mielelläni kiinnostunut lukemaan sun postauksen samaisesta aiheesta :)!

   Poista