maanantai 2. joulukuuta 2013

#2 Kommentointi


Tänään on luvassa teille mielipidepostaus kommentoinnista. Oon jakanut teille aikasemminkin mun mielipiteitä siitä, tosin ihan pikaisesti vaan.. joten nyt varatkaa mukava asento ja lukekaa.

Kommentointi on lukijan suurin mahdollisuus vaikuttaa blogin sisältöön, oli se sitten enemmän kuvia tai jotain ihan muuta. Positiivinen kommentointi otetaan aina ilolla vastaan, isommissa blogeissa joissa kommentteja tulee niin paljon ei niihin aina ehdi vastata. Onneksi itselläni on sen verran pieni blogi että ehdin vastata jokaisen kommentin ja vastata niihin huolellisesti. Luen todella monia blogeja, mutta en halua lopettaa lukemistakaan joten en ehdi kommentoimaan hirveän paljoa, kommentoin kuitenkin aina kun a) postaus herättää ajatuksia b) on todella hyvin toteutettu/kirjoitettu c) kuvat ovat kivoja d) pidän yleensäkkin postauksesta.

Aikaisemmin syksyllä aloitin oman kampanjan että kommentoin lähes aina lukemaani postaukseen. Osakseen se on pitänyt, välillä en vain ole ehtinyt rustailemaan kommentteja. Jokainen lähetetty kommentti antaa mulle ainakin hyvän mielen, koska tietää että bloggaaja pitää siitä. Voin vannoa että jokaikinen bloggaaja ottaa mielummin kaksi kivaa ja ajatuksella kirjoitettua kommenttia kuin 200 "kiva postaus." kommenttia. Ja vielä enemmän pidän asiallisesta kritiikistä. Voidaan ottaa esimerkkejä niin kaikki ymmärtävät mitä tarkoitan:

1. "Sä vaan vemputat ja sahaat siellä senhän näkee sokeekin! Opettelisit ratsastamaan!!!!1 eihän kukaan tällästä p***** blogia lue!!!"
2. "Mä en tiedä miten suhtaudut ratsastusneuvoihin, mutta sun käsi näyttää välillä aika epätasaiselta, en toki tiedä miten todellisuudessa on, mutta koita rentoutua niin käsi pääsee mukaan hevosen liikkeisiin. Tsemppiä jatkoon! :)"

Jokainen joka on joskus kommentoinut "rakentavasti" voi miettiä kumpi on reilumpi tapa itselle ja bloggaajalle. Tai jos ei keksi mitään hyvää sanottavaa voi vain pitää suunsa kiinni. Kuten kliseinen sanonta kertoo.

Kommentoinnista on myös paljon hyötyä kommentoijalle. Ensinnäkin siinä voi koota ajatuksiaan postauksesta, sekä tuoda oman mielipiteensä bloggaajalle. Kommentoija saa ns. mainostusta. Jos kommentoja jakaa jonkin hyvän mielipiteen saattaa bloggaaja kurkistaa tilille, katsoakseen komeileeko siellä kommentojan blogi. Ja tietenkin jos bloggaaja pitää blogista saa kommentoja uuden lukijan. Simppeliä.

Jos blogilla on paljn lukijoita, ajattelee että se saa paljon kommentteja. Joskus voi olla niin että hyvällä blogilla on vähän lukiojoita, mutta aktiivisia sellaisia ja taas toisinpäin. Mielestäni kaikki blogit ansaitsevat enemmän kommentteja. Olisin lukijoilta myös kohteliasta vastata joihinkin bloggaaja kysymyksiin esim. postauksen lopulla, esim. Onko toivepostauksia yms. Olen monesti kysellyt ja tainnut saada yhden ainoan vastauksen :D Okei, annan anteeksi koska muuten lukijani kommentoivat kivasti.

Haukkuminen on yleinen ongelma blogeissa. En ole saanut mitään pahaa kommenttia, muutaman töykeän vain (tai "kritiikin"). Joskus olen vain miettinyt, miksi on niin hankalaa ilmoittaa mielipide kaikille reilulla tavalla. Oikeasti, ei kukaan halua että blogin ilmapiiri tullaan pilaamaan. Mitä suurempi blogi sitä enemmän vihaa. Totta joka sana. Todellisuudessa se on joko vain oman egon kasvattamista tai vastaavasti kateutta. Tai sitten jollain on vain helkkarin tylsää.

Anonyymius. Anonyymien sanahan on aina laki ja niitä tulee noudattaa. Suurin osa anoista on mukavia jotka eivät vain ole luoneet google-tiliä tai eivät halua henkilöllisyyttään nettiin. Mutta sitten on näitä ilkeitä anoja. Anonyyminä haukkuminen on helpoin asia mitä netissä voi tehdä. Ei rekisteröitymistä, eikä kukaan tiedä kuka olet. Tosin anonyymitkin voidaan selvittää, se ei vaan ole ihan helppoa tälläiselle tavalliselle pulliaiselle. Vaikka anot ovatkin anoja, ei niille saa olla ilkeitä tai leimata heti ilkeiksi, koska ne ovat anonyymejä.

Kommentteihin vastaaminen on aina oma juttunsa. Tavallisiin kommentteihin "kiva postaus, kivoja kuvia yms" vastaan itse yleensä "kiitos." Sen sanominen on vähintä mitä voi tehdä sille joka kirjoitti kommentin ja tuhlasi aikaansa siihen. Toki pidempi kommentti vaatii pidemmän vastauksen. Jos kommentissa kerrotaan oma mielipide, yleensä vastauksessa otetaan kantaa kommentojan mielipiteeseen ja niin. Jos joku haukkuu tai antaa "kritiikkiä" tulee vastata siivosti, eikä aloittaa -myrskyä. Tietenkin jos joku anonyymi ottaa tehtäväkseen sinun mollaamisesi maanrakoon, hyvä vaihtoehto on poistaa kommentit. Kuitenkin sinä olet blogisi Herra ja kukaan ei voi viedä sitä herruutta sinulta. Oikeasti blogia kirjoitetaan itselleen, oli lukijoita kuinka paljon tahansa.

En oo kovin varma tän postauksen sisällöstä, lähinnä vaan kokosin ajatuksia yhteen kasaan. Toivottavasti kukaan ei ota tästä itseensä, yleistin joitakin juttuja aika paljon. Kertokaa myös oliko tää ihan siedettävä ensimmäiseksi mielipidepostaukseksi.

//Ida

16 kommenttia:

 1. Asiaa joka sana! Mä olen ite tosi laiska kommentoimaan blogeihin, joka varmasti kyllä loppujen lopuksi juurtuu siitä, että olen pitkän aikaa lukenut vain tuttujen blogeja eikä niihin tule kommentoitua... Voisin ottaa nyt itseäni niskasta kiinni ja alkaa kommentoimaan useammin! Vielä kun ite bloggaajana tiedän miten kommenteista tulee hyvä mieli ja ne tsemppaavat yleisestikin panostamaan blogiin ja lisäävät postausintoa, on silti multa kommentoiminen unohtunut lähes kokonaan :D
  Ja joo, kokinaisuudessaan hyvä postaus. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos saan sut kommentoimaan enemmän ja isot kiitokset :)

   Poista
 2. Kirjotat niin hyvin, ja näitä postauksia on tosi kiva lukee. :) Totta on kyllä kaikki mitä kirjoitit. kommentit on ainaki mulle tärkeitä, ja on kiva kuulla kaikkien mielipiteet. :D tykkään tästä sun blogista tosi paljon ;) <3nina (en jaksanu kierjautuu :))

  VastaaPoista
 3. Luen blogeja pääasiassa kännykällä bloglovini kautta ja sen takia en yleensä kommentoi, koska pitää erikseen aina mennä "alkuperäiseen" postaukseen. Mutta nyt kun kerran postaus kertoi kommentoimisesta, päätin tulla tänne ihan komentoimaankin. Oon sun kanssa aivan samaa mieltä noista asioista ja oli hyvin kirjoitettu. Muutenkin sun blogia on kiva lukea j apostaukset on kivoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin luen paljon kännykän bloglovinin kautta mutta mä pystyn suoran kommentoimaan kumminki. Ja kiitos :)

   Poista
 4. mulla tulee aina puhelimeen sähköpostit, mukaanlukien blogien kommentit ja heti kun siellä lukee anonyymi, alan valmistautumaan siihen että siellä voi olla jotain ilkeää, mun blogin anonyymi kommentoijat ei todellakaan ole olleet siitä kilteimmästä päästä :D mutta onneksi on muutamia mukaviakin ollut !

  hyvin ja selkeesti kirjoitettua tekstiä, yleensä näkee aikalailla kärjistettyjä mielipide tekstejä blogeissa missä vaan yleistetään pienetkin asiat, en nähnyt melkein yhtää yleistämistä tässä tekstissä :) pitäisi varmaan itsekkin alkaa tässä nyt kommentoimaan blogeihin enemmän, muutakin kuin itsestään selvyyksiä tms :D mutta just tähän aikaan monella on käynnissä tämä joulukalenteri joten postauksia on aika hirveästi luettavana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on iha sama juttu, aina :D Oi kiitos paljon, ja jep yli puolet blogeista päivittelee joulukalenteria ja normipostauksia, huhhuh :D

   Poista
 5. Tosi kiinnostava postaus joka tosiaankin herätti ajatuksia. Itse olen ylipäätään laiska kommentoimaan ja juuri minulta tuleekin aina niitä "kiva postaus" kommentteja, mutta tämä juurikin sen takia kun seuraan monia blogeja en ehdi kommentoimaan tai kommentoimaan kunnolla niin moneen postaukseen. Mutta kiva ku sulla on terve asenne bloggaukseen ja kommaamiseen ja jaoit ajatuksiasi muillekkin! :D lkeät kritiikit ja negatiiviset kommentit kannattaa vaan jättää omaan arvoonsa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin kyllä syyllistyn yleensä siihen lyhyeen kommenttiin :D Ja kiitos :)

   Poista
 6. ihan super kiinnostava postaus, en oo koskaan nähny muussa blogissa vastaavaa. Voisin itekki ottaa ton rutiinin käyttöön, että kommentoisin suunnilleen joka postaukseen. Ootan innolla muita joulukalenterin luukkuja!! :)

  VastaaPoista
 7. Oli ehkä mielenkiintoisin mielipidekirjoitus jonka olen ikinä lukenut :) Sait minutkin joka ei niin kommentoinnista välitä innostumaan siitä. Yleensä vaan luen postauksen ja siirryn heti seuraavaan blogiin. Nyt kuitenkin aion itsekkin ottaa tavoitteeksi kommentoida jokaiseen lukemaani postaukseen. Vaikka itsekkin kommentoin aina anonyymina en ole ikinä edes ajatellut kommentoida negatiivisesti tai vihamieliseen sävyyn. Mielipiteesi täsmäävät kyllä täysin omaan mielipiteeseeni. Sinulla on muutenkin tosi kiva blogi ja toivottavasti jaksat jatkaa sitä vaikka joskus tulevaisuudessa niitä negatiivisemmän puoleisia kommenteja ilmestyisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa että sain sut innostumaan, ja en uskonu että näin moni pitäis tästä postauksesta. Ja kyllä mä jaksan, oon sen verran jääräpää ja kiitos :)

   Poista
 8. Hyvä postaus!:) käy kurkkaamassa miun!:)) http://hevoseeet.blogspot.fi

  VastaaPoista