keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Syksyn tunteja osa 1

Ainakin neljä kuukautta sitten...


29.8. Pääsin tunnille ruutin kanssa kun sen ratsastaja ei ilmestynyt. Aloitettiin samalla tyylillä kuin aikaisemmalla tunnilla, eli aluksi haluttiin aktiivinen mutta ei liian kiireinen käynti. Siirryttiin raviin ja tehtiin jokaisen sivun keskellä käyntiin siirtyminen. Haluttiin tehdä se mahdolliimman pienillä avuilla. Ensin jouduin ottamaan enemmän ohjalla, mutta lopussa pelkkä vastalihasten rutistus.Mentiin lamppurivien alle ja sieltä piti ravissa väistää uralle. Ruuti väisti suurimmaksi osaksi hyvin, kunhan itse oli hereillä ja pidin avut kurissa. Muutamat väistöt ruuti hieman juoksi, mutta varsinkin viimeiset onnistuivat hyvin. Alettiin laukkaamaan keskiympyrällä. Nosto tuli tehdä R tai S kirjaimesta mahdollisimman tarkasti ja laukattiin puolikas ympyrä. Ensimmäinen nosto oli jotain ihan muuta kuin tarkka ja venähti. Muuten nostot onnistuivat ja laukkakin pyöri. Ongelmana oli vain oma istunta jonka oli välillä turhan jäykkä ja jännittynyt, niin etten päässyt tarpeeksi syvälle satulaan. Loppuun ravit ja yritin saada ruutia rentotumaan mutta jotenkin oma ulkokäsi lukkiutui liiaksi ja homma meinasi mennä vähän plörinäksi. Kuitenkin lopuksi oltiin molemmat ehkä vähän rennompia.2.9. Aladin luki listassa. Eka tunti uudella tunnilla, mutta meillä oli sijainen jonka kanssa ajatukset ei vaan synkanneet tällä tunnilla, varsinkaan tämän ponin kanssa. Alussa ravattiin pitkät sivut, kunnes siirryttiin laukkaamaan ne. Aladin nosti laukat kivasti, mutta vastusteli vähän alaspäinsiirtymisessä. Jatkettiin pääty-ympyröillä ravaillen ja pätkittäin aladin pehmeni vähän, suurimmaksi osaksi kuitenkin se katsoi yläkautta silmiin, tai ainakin melkein. Laukattiin muutama kierros ympyrällä ja aladin laukkasi tosi hyvin ja laukka todellakin pyöri.
Jatkettiin kokouraa ja tehtiin ensin käynnissä, ja myöhemmin ravissa kolmikaarista kiemurauraa. Aladin vastusteli asettumista aika paljon, mutta muuten homma meni ihan tasaisesti. Tehtiin keskihalkaisijalle siirtymisiä ja pysähdyksiä. Keskimmäinen kaarre laukattiin lopuksi ja ensin kiisteltiin oikean laukan nostamisesta ja myös laukan jatkumisesta. Aina pätkittäin poni rentoutui niskasta ja oli kevyt edestä. Täytyy myöntää että olin raivon partaalla koko tunnin kun opettajan kanssa ei vain ajatus synkannut ollenkaan.

4.9 Listassa luki yllättävä uutuus, Marketta. Tehtiin perus alkuverkat ja yritin tutustua tähän jännään tammaan. Täytyy sanoa että taas yksi rakenteeltaan tosi erikoinen tapaus. Markku oli aika etupainoinen ja yritin saada sen mahdollisimman kevyeksi edestä, ettei se painaisi kädelle ja lopulta käsiraukat putoaisi pois paikaltaan.Maneesin puoleinen pitkäsivu mentiin uran sisäpuolella ihan vain suoraan. Marketta oli aika suora ja helposti korjattavissa. Suoran tilalle vaihdettiin väistö ja marketta väisti tosi hyvin, ei se paljoa juossut alta kunhan se ymmärsi avut. Hieman loivaa väistöä mentiin mutta se ei menoa haitannut. Väistöt onnistuivat myös toiseen suuntaan.


Laukkatehtävä oli todella yksinkertainen, mutta jotekin siitä sai monimutkaisen ainakin siitä laukkaamisesta. Laukattiin tallinpuoleinen pitkäsivu ja loppuun 10m voltti. Ensimmäinen laukka ei noussut ja sähellettiin markun kanssa molemmat ihan liikaa. Pikkutamma alkoi kuumentumaan ja kaikki mahdolliset lihakset oli pidättämiseen suunnatut. Marketan laukka oli kuitenkin älyttömän miellyttävä, mitä nyt hieman voimaton. Voltti sai hyvin sen siirtymään raviin ja sen rauhoittaminen oli aina oma osuutensa. Viimeiset laukat menivät ihan metsään kun poni vain viipotti ja ei antanut kiinni millään. Viimeinen laukka oli erittäin eeppinen, poni ryöstäytyi laukalle voltilla ja juuri kun sain sen raviin nostinkin laukan ja laukattiin pitkäsivu. Ponin saaminen rauhalliseen raviin oli oma haasteensa, lopuksi se onnistui enkä voinut kuin nauraa. Eihän se ole ponin vika kun se on vähän hölmö.
Päätin jättää marketan tulevaisuudessa muille, ei me ihan kohdattu tällä tunnilla. Lopussa marketta ravasi kivasti ja oli kevyt. Täytyy antaa kunniamaininta ehkä maailman mukavimmalle ja helpoiten istuttavalle raville, en meinannut osaa keventää loppuraveissa.

9.9 Listassa luki Ramona ja iloitsin suorastaan. Meillä oli jälleen sijainen ja täytyy myöntää, että tälläkertaa ajatukset kohtasivat. En jäänyt siis vihaamaan kyseistä opettajaa. Alkukäyntien jälkeen käännettiin keskihalkaisijalle ja pysäytettiin. Pötkylä toimi hyvin ja pysähtyi hyvin. Aloitettiin ravailemaan ja muutaman rauhallisen kierroksen jälkeen aloin vaatimaan hieman enemmän.Jäätiin hetkeksi pääty-ympyröille ja keskityttiin istuntaan. Me katsottiin kattoon ja samalla koko vartalo suoristui. Vinkkinä kaikille könöttäjä ja käärme ystäville, se oikeasti auttaa. Aina kun muistam yritän kurkkailla kattoon ja saada ryhdin takaisin. Tehtiin molemmille sivuille loivat kiemuraurat ja ratsastettiin mahdollisimman hyvin. Ramona oli ihan sikahyvin avuilla ja kun kannoin omat kädet se oli tosi kevyt kädelle.Laukattiin toinen pitkäsivu ja toinen mentiin loivaa kiemuraa. Laukat oli ihan ok, suoralla sitä ei kuitenkaan saa yhtä hyväksi kuin ympyrällä. Loppuravattiin ja tehtiin sama kuin aluksi, käännettiin radan poikki ja pysähdyttiin. Ramona oli älyttömän kiva ja rakastuin siihen vielä enemmän.

12.9 pääsin tunnille Nassella. Poni oli onnistunut saamaan haavan juuri turpiksen kohdalle, eli ilman turpista mentiin. Alussa koitin vain saada ponin mahdollisimmman tasaiseksi, vielä kun oli kesä ja kärpäset niin nasse ei oikein innostunut ajatuksesta. Mentiin maneesinpuoleisella pitkällä sivulla väistöä, suoraa ja laukannostoja. Tarkotuksena oli saada poni menemään suoraan.
Laukat ei mennyt ihan putkeen, poni yritti rynniä ja alun oikeiden laukkojen jälkeen niistä tuli vääriä laukkoja. Meinasin ihan menettää hermoni, lopulta otettiin oikea laukka ympyrällä. Eihän se poni pahalla sitä innostusta tee. Vaihdettiin suuntaa ja tehtiin raviväistöjä, poni väisti ihan jees.

Huhhuh, olipas homma yrittää muistaa kaikenlaista näistä tunneista.. onneksi videot ja kuvat muistuttaa paljon tehtävistä ja jotenkin osa tunneista jää paremmin mieleen.

2 kommenttia:

 1. Ratsastat tosi hienosti kaikilla poneilla, hyvä että viikissäkin ratsastaa vähän kokeneempia ratsastajia niin ponit pääsee kunnolla töihin!
  Yhden asian vaan sanon, että ravatessa sun kannattais pyytää poneilta hiukkasen aktiivisempaa/reippaampaa ravia. Ja kun joissain videoissa huomaa että annat pohkeita mutta mitään ei tapahdu, niin sullahan on se raippa millä voit vähän huomauttaa että nyt olisi tarkoitus mennä eteenpäin. Muuten menee tosi hienosti, jatka samaan malliin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Joo varsinkin videosta jälkeenpäin taivastelen usein hirveän hidasta ravia, pikkuhiljaa yritän saada ne liikkumaan ja jotenkin unohdan välillä ratsastaa eteenpäin. Välillä en edes huomaa miten löysää ravia ponit menee :D

   Poista