sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Ei toivoa


3.11 Listassa luki Ikke ja pitkästä aikaa sitä ei vaihdettu multa pois. Työskenneltiin paljon ympyröillä ja alkuverkan jälkeen väistettiin ensin käynnissä ja sitten ravissa takaosaa ulos. Tehtiin todella loivasti, mutta silti meillä oli Iken kanssa vaikeuksia varsinkin ravissa. Ravissa tuntuma heittelehti ja tahti puuttui kokonaan. Olen huomannut ongelmaseni Iken kanssa että tuntuma on lähes mahdotonta pitää tasaisena, varsinkaan kun ei saa ponia etenemään lainkaan. Iken oma moottori on kuollut kokonaan ja sitä saa aina patistaa eteenpäin. Hetkittäin poni oli ihan ok, mutta suurimmaksi osaksi aika vaivalloista meidän meno oli.4 kommenttia:

 1. Tuntuma on käsite joka mielletään monella eri tavalla ja se voikin olla erilainen, erilaisissa tilanteissa.
  Missä on käsien paikkasi? Kannatko kädet edessäsi, vai joudutko vetämään kädet itseäsi kohti taaksepäin, tuntuman löytämiseksi? Jos joudut vetämään kädet taaksepäin, lyhennätkö samalla hevosesi kaulaa taaksepäin? Käsien tulee olla kannettuna sään yläpuolella, kaulan molemmin puolin, mutta silti lähekkäin toisiaan. Jos kätesi on lähellä reisiä tai vatsaa, siirrä ne oikeaan kohtaan. Jos siirrosta seuraa ohjastuntuman katoaminen (hevonen tulee tyhjäksi edestä), ratsasta enemmän pohkeella eteenpäin, kohti tuntumaa.
  Jos painat kätesi liian alas, ei kätesi voi joustaa rehellisesti tai olla herkkä. Liian jäykät kädet lukitsevat ohjat kovaksi ja hevosta on mahdotonta saada pehmeälle tuntumalle. Yleisin virhe on kuitenkin hevosten riittämätön eteenpäinpyrkimys. Kokeile säilyttää kätesi ja ohjastuntumasi edessäsi ja korjata hevostasi pohkeella ottamaan nopeampia askelia, kunnes saat sen löytämään tuntuman ilman että sinun pitää vetää käsillä taaksepäin.

  Kun hevonen pyrkii vetämään ohjista, sinun on jaksettava istua vahvasti alas satulaan (ei kuitenkaan puristaa polvilla tai reisillä, ethän halua estää hevosesi liikkumista) ja pystyttävä pitämään ristiselkäsi, vatsasi, kylkesi ja kyynärpääsi jäntevänä ja jämäkkänä, jotta voit opettaa hevosellesi että se ei voi vetää sinulta ohjia pois tai pahimmassa tapauksessa saada sinua vielä irti satulastakin samalla.
  Pito ja veto ovat eri asioita!
  Vetäminen ei ole sallittua, mutta pitäminen on. Hevosen täytyy hyväksyä ratsastajan määrittelemä tuntuma ja kaulan pituus, ei päinvastoin. Saman aikaan tiiviin istunnan kanssa, pohkeen tulee huolehtia nopeammaksi tulevista takajaloista. Kun hevonen reagoi toivotulla tavalla, eli nopeuttaa takajalat ja hyväksyy tuntuman, voit istua hieman kevyemmin ja rentouttaa hieman kättäsi, ilman että heität ohjat pois tuntumalta.
  Kuten huomaat, niin jälleen korjaukset tulee aloittaa pohkeella. Keskustele itsesi kanssa apujen käytöstäsi.

  Kun sinulla on korjattavaa, miten korjaat? Aloitatko pohkeella vai otatko ensimmäiseksi kiinni ohjasta. Mitä tapahtuu kun pidät kädet hiljaa edessäsi? Ole rehellinen itsellesi ja yritä aina päästä korjaamaan pohkeesta ensin! Tuntumaan ratsastetaan, ei peruuteta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän kantaa kädet edessäni, mutta välillä ne karkaavat reisien päälle. Tiedän eteenpäinpyrkimysen olevan avain kaikkeen, mutta välillä vain se on todella vaikeaa, ja erityisesti saalla saada poni liikkumaan kunnolla, yrittää ratsastaa tehtävää hyvin ja lisäksi yrittää pitää istunta kasassa, lisäksi jos yhtälöön lisätään ylimääräisiä muuttujia hankaloituu homma entisestään.
   Ratsastan edelleen sen takia että oppisin paremmaksi ja toivon että tässä kehityn kokoajan. Yritän kuitenkin parhaani mukaan oppia uusia asioita ja korjata vanhoja, ihmeitä ei kuitenkaan muutamassa tunnissa tapahdu.
   Kiitos kuitenkin pitkästä kommentista :)

   Poista