torstai 28. huhtikuuta 2016

Relanderin ponitallin 1. yleisleiri 2015



Kaikista vaikeinta postauksen teossa on aina aloittaminen. Onneksi olen kirjoittanut leiriltä jokaisesta päivästä käsin, eli ei tarvitse kuin kertoa asiat uudestaan. Viimeisiä päiviä kun kirjoitin ymmärsin että leiripostauksen kirjoittaminen on kuin käsittelisi viimeistä kertaa leiriä, koska ei tarvitse enään miettiä milloin olisi aika postaukselle ja sen kirjoitukselle. Leiripostaus ei ole mikään nopea. Kuvien muokkaus vie oman aikansa, ja varsinkin jos videon haluaa mukaan vie sekin aikansa. Tälläkertaa tämän kokonaisuuden kasaan saaminen vei vain vaivaiset 10 kuukautta ja se vähän hävettää mutta ehkä alitajuntani ei halunnut hyväksyä sitä että tämä saattaisi olla viimenen kerta rellulla. Onneksi näin ei ole koska tänäkin kesänä pääsen leirille. Kuitenkin voin suositella rellua jokaiselle, jos  haluatte ratsastaa ihanilla poneilla ja hevosilla, sekä pidätte reippaasta ohjelmasta ja haluatte hyvää opetusta. 

Sunnuntai
21. kesäkuuta

Saavuttiin Rellulle jo 17.30 ja jouduttiin odottamaan aika kauan ennen kuin muut leiriläiset alkoivat saapua paikalle. Oli ihana nähdä ihmisiä pitkän odotuksen jälkeen ja intoiltiin yhdessä tulevasta viikosta. Meidän porukalle saatiin vessanpuoleinen pääty-huone. Puoli kahdeksalta oli tutustumisleikkien aika ja leikittiin parit leikit. Illalla vaihdettiin kuulumisia ja kerrottiin elämän rajuja tarinoita mitä vuodessa oli ehtinyt tapahtua. Illan ja yön vaihteessa päästiin nukkumaan ja valmistautumaan henkisesti tulevaan viikkoon. 


Maanantai 
22. kesäkuuta

Herätys soi seitsemältä ja kahdeksalta raahauduttiin aamupalalle. Jakauduttiin kahteen ryhmään lähinnä pituuden mukaan ja koska meitä oli vain 15 leirillä olin keskimmäinen ja sain valita poni- ja hevosryhmän väliltä. Päädyin hevosryhmään ja laitsalta Haimilahdesta sain haettavaksi Snaigen. Nakki oli oikein mukava kyseisen lyhyen maastopätkän aikana. Kuitenkaan en halunnut Snaigea hoitsuksi ja sainkin vaihdettua niin että sain Qvistin eli Royalin vanhimman veljen hoitsuksi. Aloitettiin perinteisellä kunnon harjauksella ja puunattiin ponit kunnolla. Poniryhmän vuoro oli ratsastaa ensin ja auteltiin heitä ja käytiin kuvaamassa hetki ennen kuin suunnattiin laittamaan omat ratsut valmiiksi. 


Tunnilla tehtiin ihan perusjuttuja. Aloitettiin kulmien huolellisella tekemisellä käynnissä, johon lisättiin ravi aina pitkälle sivulle ja kulmiin voltit käynnissä. Qvist ravasi eteen hyvin ja oli ihan miellyttävä. Kuitenkin kyseinen poni oli ihan erilainen kuin mitä olen tottunut ratsastamaan joten en tahtonut millään saada kunnon yhteyttä siihen. Ajoittain kun muistin itse rentoutua jaksoi myös poni rentoutua. Hyviä pätkiä tuli kuitenkin. Laukattiin voltit ja aluksi meidän meno oli hirveän nahkeaa ja dyykkasin ylävartalolla todella paljon eteen. Ei sillä kyseinen ongelma riivaa edelleen välillä. Loppuvaiheessa alkoi sujumaan hieman paremmin ja tuli parempia laukkavoltteja. Lopuksi laukattiin kokouraa ja loppuraveissa Qvist oli kiva.



Tunnin ja ponien poislaiton jälkeen oli vuorossa ruokaa. Ruoan jälkeen teoriassa käsiteltiin ihan perusjuttuja ei mitään ihmeempiä. Estetunnille sain Snaigen, mikä yllätti periaatteessa, kyseisellä ponilla en kuitenkaan ollut kunnolla mennyt vielä kertaakaan. Fiilikset oli enemmän kuin ristiriitaiset. Snaige on hieman laiskanpuoleinen poni ja jokaisena kesänä sen perässä on aina välillä pitänyt juosta juoksutusraipan kanssa. 

Aloitettiin ihan tavallisilla puomeilla ja Snaige oli itseasiassa jopa reipas ja liikkui mukavasti eteen, sekä kaikki meni ihan hyvin. Ongelmia ilmaantui kun piti tulla ristikko ravilähestymisellä. Koko homma levisi käsiin kun jo kauan ennen estettä Nakki päätti pysähtyä ja liikkelle saaminen oli tuskallista. Päästiin kuitenki lopulta edes jotenkin etenemään ristikon yli ja lisättiin siihen toinen pysty, joka meni paremmin kuin ristikko. Lopulta hypättiin kolmen esteen "rata" ja viimeinen hyppy oli todella hyvä, tunsin kuinka Snaige innostui. Harmi vain tunti olikin jo ohi. Loppuravien jälkeen laitettiin ponit pois ja vietiin hoitsut laitsalle, josta syömään. 


Illalla ehdittiin viettämään harvinaista vapaa-aikaa ja koettiin huippukiva leirikaste! Illalla käytiin nopeasti iltauinnilla ja suunnattiin nukkumaan.

Tiistai
23. kesäkuuta

Seitsemän jälkeen heräiltiin ja kahdeksalta haettiin ponit laitumelta, jonka jälkeen aamupalan vuoro. Suunnattiin talliin tarkistamaan listat ja listassa komeili mulle osittain tuttu Pähkinä. Olin mennyt ponilla kerran puomi/estetunnin ja silloin en ollut oikein innostunut siitä. En oikein ollut innoissani tästä ponista, mutta päätin kerätä itseni ja lähteä avoimin mielin kokeilemaan. 

Tunti aloitettiin käynnissä ja yritettiin löytää istuinluut. Pikkuhiljaa siirryttiin ravaamaan kevyeen raviin ja haettiin yhteyttä poneihin. Pärski oli äärimmäisen jäykkä ja todella tyhjä edestä. Ohjat seikkaili turhan paljon ja tuntumaa oli todella vaikea löytää. Tehtävänä oli tehdä kolmikaarinen ja keskihalkaisijalla aina käyntiin siirtyminen. Kun tämä sujui lisättiin keskimmäiselle kaarteelle laukka. Selkeästi jotain alkoi menemään oikein kun Pähkinä pehmeni ja antoin periksi hyvin. Vieläkin tosin mun ohjat eli omaa elämäänsä ajoittain, mutta siitä selvittiin. Jatkettiin hetki suoralla uralla ja Pähkinä ravasi ihan superhyvin. Vaihdettiin suuntaa ja toisettiin tehtävä. Tähän suuntaan Pähkinä oli huonompi ja en saanut sitä yhtä hyväksi. Loppuraveissa sain Pärskin hieman rentoutumaan.


Ruoan jälkeen oli vuorossa teoria, jossa kävimme läpi aamun tunnilla kuvatut videot. Mulla ainoana ongelmana esiintyi ohjat ja niiden pituus ja seikkailu, sekä pienempänä ongelmana jalka joka jännittyi välillä. Iltapäivän lista paljastettiin ja sain itseluottamunongelmien kanssa painivan Royalin. Silti täytyy sanoa että Royal on ehdottomasti edelleen yksi mun suosikeista rellulla, se vaan on se ensimmäinen ja oikea. 

Aloitettiin alla näkyvällä kuviolla ja siinä sai avut hyvin läpi ja se toimi moiteettomasti. Alkuverkattiin myös laukkaa muutamalla puomilla ja yhdellä pystyllä. Tunnin lomassa muutamia kieltoja tuli, vaikka parhaani mukaan yritin tukea ponia hypyissä, mutta aina ei voi onnistua. Lopulta kuitenkin päästiin ihan jokaisesta esteestä yli. Paremminkin olisi voinyt mennä, mutta ainakin on parannettavaa. Kuitenkin tykkäsin todella paljon. 


Myöhemmin kuvattiin muiden tuntia ja vietiin ponit laitsalle ennen ruokaa. Iltaohjelmassa oli rantasauna ja meillä oli siellä oikein hauskaa vaikka hieman viileä meinasi olla.


Keskiviikko
24. kesäkuuta

Herättiin jälleen seiskan aikaan ja aamupalan jälkeen haettiin ponit laitumelta ja alettiin harjaamaan niitä. Listojen tullessa huomasin että mulle oli jälleen laitettu Pähkinä. Tälläkertaa poni herätti positiivisia fiiliksiä ja lähdin enemmän innoissani tunnille kuin edellispäivänä.

Tunnilla mentiin ilman satulaa ja tehtiin paljon väistöjä. Oikealle Pähkinä väisti paljon paremmin kuin vasemmalle. Laukattiin pitkällä sivulla ja osa laukoista oli vääriä. Luultavasti johtuen mun vinoudesta ja siihen kun lisää ponin pienen vinoisuuden on soppa valmis. Muutamat hyvät laukat saatiin kuitenkin. Laukat olivat silti hieman jäykät ja tönköt, joka aiheutti sen etten päässyt istumaan niin hyvin. Vasemmalle Pärski oli melko jäykkä, mutta alkoi vertyä paremmin loppuakohden. 


Ruoan jälkeen teoriassa käsittelimmme esteratsastusta, jonka jälkeen alkoi valmistautuminen seuraaville tunneille. Koko päivän satoi vettä, joten maastoesteille emme päässeet, joten päätimme tuoda maastoesteet meidän luoksemme. Maneesiin rakennettiin pieni "rata" jossa oli muutama erikoisempi este. Tälle tunnille sain hoidokkini Qvistin.

Heti alkuun herättelin Qvistin ja sain sen etenemään todella mukavasti. Verkkahypyt aloitettiin heinähankoesteellä ja tukilla. Qvist vähän yritti hidastella ennen estettä ja en vielä verkkahypyissä saanut ongelmaa pois. Verkkahyppyjen jälkeen mentiin pareittain itsenäisesti esteitä haluamassamme järjestyksessä. Kierros meni todella hyvin ja sain Qvistin etenemään tasaisesti, eikä se hidastellut ennen esteitä. 


Iltaohjelmana oli ilta grillikatoksella ja syötiin kunnolla, lisäksi leikittiin ja pelailtiin, sekä nautittiin letuista. Illalla kuviensiirtomaratoonin jälkeen ja iltapesujen jälkeen suunnattiin ajoissa nukkumaan.


Torstai 
25. kesäkuuta

Toisiksi viimeisenä aamuna herättiin seiskan jälkeen jatoistettiin sama rutiini aamupalan ja ponien hakemisen kanssa. Viimeisenä koulutuntina oli kankitunti ja ratsukseni sain Sennin. Soviteltiin kankia ja sitten suunnattiin tunnille.

Tunnilla tehtiin avoja. Senni oli ihan superkiva ja todella herkkä kangilla. Kun tehtiin avoja toiseen suuntaan nostettiin sen jälkeen laukkaa, muutamissa nostoissa päästin Sennin liian etupainoiseksi ja nosto oli hieman huonompi. Laukattiin myös ympyrällä toiseen suuntaan ja se onnistui hyvin. Ajoittain Senni alkoi painamaan kädelle kun ei olisi jaksanut enään kantaa itseään kunnolla. Kuitenkin pidän todella paljon poneista joiden kanssa kykenee pitämään hyvän tuntuman ja Sennin kanssa se onnistui hyvin. Pidin ponista ja tunnista todella paljon.


Estetunnille sain Dexterin. Hypättiin maneesissa ja alkuverkan jälkeen hypättiin parit verkkahypyt. Aluksi matkustelin vain ja mentiin kavaletista ohi. Päätin alka aratsastaa ja heti alkoi sujumaan paremmin. Verkan jälkeen hypättiin vuorollamme pieni rata. Pääsin Dexterin kanssa hyvään yhteisymmärrykseen ja musta tuntui kerrankin siltä että hyppääminen onnistui. Varsinkin kun kehoni ja ajatukseni pääsivät yhteisymmärrykseen myötäämisen kanssa. 



Tunnin jälkeen letkuttelin Dexterin ja menin kuvaaman muita. Ruoan jälkeen oli pitkä vapaa-aika ja kuvailtiin ja tehtiin leirikirjaa. Yömaastoon sain Qvistin, joka oli todella toivottu yllätys. Leirivideolla näettekkin puskajussin ensimmäistä kertaa kameralla. Qvist oli ihan huippu maastomopo ja päästeltiin ihan kunnolla. Meidän maasto oli ensin eli myöhemmin autettiin muista laittamaan ponit pois ja sitten päästiin nukkumaan.



Perjantai 
26. kesäkuuta

Herättiin ennen kahdeksaa ja suunnattiin aamupalalle. Viimeisenä "tuntina" oli leikkitunti. Haettiin leikkituntiponit sisälle ja hain samalla Royalin, jolla menin c-merkin kouluosuuden. Leikittiin ponileikit ja siinä tehtiin eräs rata joukkueena muutaman kertaan. Kohta olikin aika mennä laittamaan pni kuntoon c-merkkiä varten. Verkkasin maneesissa ja yritin saada Royalin reippaaksi, mutta se ei ollut helppoa. Itse rata meni hyvin muutamaa pientä rikkoa lukuunottamatta. Rata oli tasainen suoritus ja sain 65%. Ruoan jälkeen oli kisojen vuoro. Kuvasin ratoja ja kävin auttamassa Dexterin kuntoonlaitossa. Olin viimeisessä verkkaryhmässä ja viimeisenä lähtövuorossa.

Lopulta oli mun aika kivuta Dexterin kyytiin ja alkaa verkkaamaan. Verkkahypyt onnistuivat hyvin ja otinkin niitä vain muutaman. Jotenkin sitten nukahdin ja ratsastaminen kunnolla jäi, mutta ensimmäinen este oli ok, toiselle päästiin kiemurrellen, mutta hyvin yli. Kolmantena oli ristikko ravissa ja siitäkin selvittiin. Neljännelle esteelle joka oli okseri tuli melko iso hyppy. Vitoseste oli ok ja niin myös kutoseste. Kuitenkin kutosen jälkeen paino heilahti ensin vasemmalle ja sitten oikealle ja siinähän jalustimet lensivät ja olinkin ponin kaulalla. Dexter hämmentyi tästä ja lähti laukkaamaan kenttää ympäri. Roikuin kyydissä ja lopulta sain sen pysähtymään. Sain mennä radan loppuun ja loppu oli ihan ok. Verkattiin ponit pois. Käytiin viemässä ponit haimilahteen ja vein Qvistin, jonka jälkeen oli loppumehut ja hyvästit. 



6 kommenttia:

  1. Rakastan vaan lukea sun leiripostauksia! Nää on ihan parhaita<3!

    VastaaPoista
  2. Ja sitten palattiin historian havinaan. Alkaako leirikuume polttelee?
    Postaa nyt nykypäivän tunneista ja kehityksestäsi kuvien kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän leirikuume alkaa vähäsen poltella jo. :D
      Postaan kunhan kerkeän saada edellia´set tunnit pois alta.

      Poista
  3. Siis ai että tää postaus sai niin hyvälle mielelle, olisipa mullakin edessä leirikesä.. :D Tosi kiva kun postasit tälläsen harmaan päivän keskelle näinkin pirteän postauksen!

    VastaaPoista